Fyra kameror visar i realtid hur Guldbron monteras. Foto: Skanska/SVT

SVT sänder dygnet runt i väntan på guldbron – så här går det till

Uppdaterad
Publicerad

Snart anländer den nya slussenbron till Stockholm. Monteringsarbetet kommer att kunna följas dygnet runt i slow TV på SVT Play – genom fyra strategiskt utplacerade kameror.

Fartyget Zhen Hua 33, som fraktar guldbron, anländer till Stockholm på onsdag omkring 14 -tiden. Fartyget är nästan en månad försenad på grund av kraftiga stormar. När Zhen Hua 33 krånglat sig genom skärgården och in till Strömmen med hjälp av lotsar, inleds det komplicerade arbetet att få den 3 400 ton tunga stålbron på plats.

Hela monteringsprocessen kommer sändas i slow TV på SVT Play/Guldbron. Fyra utplacerade kameror sänder redan dygnet runt från strömmen.

Slow TV lockar storpublik

Johan Erhag som tidigare projektlett ”Den stora älgvandringen” i SVT Play kommer nu att styra även monteringen av slussenbygget.

– Guldbron är ju en snackis i Stockholm, men jag tror att hela Sverige kommer att tycka det är spännande att se bron komma på plats, säger Johan Erhag, projektledare för SVT:s slow TV-projekt. Tidigare slow TV-projekt har lockat väldigt många olika människor, så jag räknar med att Guldbron också kommer att få en stor publik.

Här är fartyget just nu.

Alla klockslag och datum är cirkatider som kan påverkas av väder och vind.

11 mars:

Klockan 10.00: Lastfartyget Zhen Hua 33 beräknas passera Oxdjupet.

Klockan 13.00 -15.00: Zhen Hua 33 ankommer till Slussen.

Natten den 11-12 mars:

Fartyget sänks ner en liten bit i vattnet. Under frakten från Kina är Guldbron fastsvetsad vid fartyget. Arbetet med att lösgöra bron med hjälp av skärbrännare påbörjas.

Natten den 12-13 mars:

Bron är lossad. Fartyget sänks nu helt ner och bron flyter på sina pontoner.

Under fredagen kommer Guldbron bogseras till Stadsgårdskajen.

Fartyget lämnar Stockholm.

21-22 mars:

Bron beräknas att monteras på sina brofästen mellan Södermalm och Skeppsbron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbron

Mer i ämnet