Frivilliga livräddare nära sprängningen i Stockholm uppmanades att ta sig till platsen där detonationen skedde. Trots att polisen bedömde platsen som osäker att vistas vid. Foto: Sms/livräddarna/STHLMNEWS

Frivilliga uppmanades att ta sig till explosion via sms: ”Ska inte hända”

Uppdaterad
Publicerad

Mobilapplikationen SMSlivräddare skickade under söndagseftermiddagen ut notiser till personer nära explosionen i Stockholm, med en uppmaning att snabbt ta sig till platsen. Appen larmar vanligtvis vid sjukdomsfall, och nu ska händelsen utredas.

– Det ska inte hända, säger David Fredman, driftansvarig för mobilapplikationen som runt 10 000 stockholmare är uppkopplade till.

Enligt polisens utredning tyder det mesta på att en man sprängde sig själv i Vårberg i Stockholm under söndagseftermiddagen. Nationella bombgruppen larmades till platsen och boende i området var tvungna att lämna sina hem – ett beslut efter att polisen bedömt området som osäkert. Trots detta fick personer som anmält sig som frivilliga livräddare i närheten av explosionen meddelande i telefonen att ta sig dit. Först på plats var en man i 60-årsåldern som mottagit sms:et.

– Jag har pratat med mannen och han mår relativt bra. Han har tidigare jobbat inom räddningstjänsten och har vana av sådana här situationer, säger David Fredman.

Kallar SOS Alarm till möte

Anledningen till att meddelandet skickades ut till mobilanvändare är att den som först ringde in till SOS Alarm av någon anledning inte berättade att det skett en explosion.

– Larmet kom in som ett hjärtstopp, säger Towe Hägg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

David Fredman, driftansvarig på SMSlivräddare, har kallat SOS Alarm till ett möte under dagen för att bland annat lyssna på larmsamtalet som inkom till operatören, för att se om rutinerna följts kring sms-utskicket.

– Jag förmodar att larmoperatören följde rutiner, säger David Fredman.

Ser över om SOS ska kunna dra tillbaka ett sms-larm

Det finns nu anledning att se över appens funktioner och i framtiden göra det möjligt för användare att få ut ett ytterligare sms, om det visar sig att platsen kan vara osäker. Det menar David Fredman.

– Vi för en diskussion om att SOS ska kunna dra tillbaka ett larm till våra frivillighjälpare.

Det här är Smslivräddare

Smslivräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. Dessa livräddare larmas till platsen för ett plötsligt hjärtstopp med hjälp av mobiltelefonteknologi och genom GPS-teknik, för att i ett tidigt skede möjliggöra påbörjandet för hjärtstopp nödvändig hjärt- och lungräddningen. Företaget ansvarar för den praktiska och dagliga driften av systemet, för marknadsföring och spridning av systemet, förutom rekrytering av livräddare såväl i Sverige som internationellt. Applikationen drivs av företaget Heartrunner Sweden AB och startades av en grupp forskare. Förutom att utföra Hjärt-lungräddning, kan personer uppmanas att hämta hjärtstartare. I oktober 2016 utvidgades projektet också till Västra Götaland. Under hösten 2018 anslöt sig Sörmland och Västmanland och fler regioner är på väg. Projektet bygger på att ta tillvara frivilligas kunskaper inom hjärt- och lungräddning och knyta dessa personer till konceptet. Heartrunner Sweden AB är samägt av forskargruppen, teknikföretaget Unified Messaging Systems A/S och affärsutvecklaren Karolinska Institutet Innovations AB.

Källa: Karolinska Institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.