Folkomröstning kan ge Tullinge självständighet

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under en valrörelse som kretsar kring bostäder och jobb pågår en annan politisk strid i Botkyrka – den om Tullinge ska få bilda en egen kommun. På valdagen hålls folkomröstningen som kan avgöra frågan.

På Tullinge torg pågår Tullingepartiets valkampanj för fullt. Partiets mål är att dela Botkyrka och att Tullinge blir en egen kommun. Det kan bli verklighet efter valdagen då Botkyrkaborna röstar om en eventuell kommundelning.

Botkyrka för stort

– Tullingeborna skulle få mer att säga till om och kunna påverka sin egen kommundel som de har mer kunskap om. De blir en röst bland 20.000 i stället för 90.000, säger Tullingepartiets ordförande Anders Thorén.

Tullingepartiet anser att Botkyrka är en för stor kommun och Tullingeborna har därför för lite att säga till om i politiska beslut. Men de andra partierna i kommunfullmäktige säger nej till Tullinge kommun. Enligt Socialdemokraterna skulle skulle en kommundelning bli allt för dyr.

– Om vi ska bygga upp två byråkratier innebär det att man måste dubblera antalet kommunala tjänster. Det är ett dåligt sätt att använda skattemedel på. Och det finns en oberoende utredning som visar att Tullinge skulle få problem att hålla den service och skattenivå som Botkyrka har i dag, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens första vice ordförande i Botkyrka.

– Det är mycket marginella kostnader och det fastlås också att det egentligen är ett räkneexempel, invänder Anders Thorén.

Fick hälften av rösterna

I kommunvalet 2010 blev Tullingepartiet det överlägset största partiet i Tullinges valdistrikt med 44,2 procent av rösterna. Men hur resten av Botkyrkaborna ställer sig till en kommundelning återstår att se.

– Det finns för och nackdelar. Jag har själv bott i Tullinge och sett de nackdelar som man hävdar från Tullingepartiets sida, säger Annemarie Stockhaus.

– Jag tycker att vi ska vara solidariska och hålla ihop med Tumba och norra Botkyrka, säger Bengt Lyrberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter valet

Mer i ämnet