Folkpartiet kritiserar Stockholmshus

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet varnar för att göra om misstagen från miljonprogramsåren.

Den rödgrönrosa majoriteten i Stadshuset satsar på att bygga hyresrätter med låga hyror. Inom fem år ska 5000 nya bostäder ha byggstartat – men var är fortfarande oklart.

I ett nytt projekt som kallas Stockholmshusen så vill Stockholms stad ändra på trenden med dyra nyproducerade lägenheter med höga hyror, till att massproducera billiga hyresrätter till en billig produktionskostnad.

Politikerna letar mark

Idag klubbas den första delen av ärendet och men var bostäderna ska byggas är inte klart. Just nu letar politikerna mark bland annat i Farsta. Ansvarigt bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh (V) har tidigare sagt att de vill bygga där allmännyttan är stark, något som Folkpartiet nu kritiserar. De anser att man ska bygga där det finns få hyresrätter. Gruppledare i stadsbyggnadsnämnden Björn Ljung (FP) skriver i ett pressmeddelande att han är orolig att göra om misstagen från miljonprogramsåren.

Folkpartiet kritiserar planerna

– Det behövs billiga hyresrätter, men de ska byggas där det finns få hyresrätter, inte där det finns många. Stockholmshusen bör byggas som komplement i närförort som Stockholms föreslagit. Alla stadsdelar behöver både hyres- och bostadsrätter, säger Björn Ljung (FP), gruppledare stadsbyggnadsnämnden i ett pressmeddelande.

– Vi ska bygga mycket och då ska vi bygga ihop staden, inte isär den, skriver han.

Men bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) menar att så kommer det inte att bli.

– Vi har absolut inte sagt att vi bara ska bygga där allmännyttan är stark, vi letar självklart mark i hela staden, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.