Storsatsning på billiga hyresrätter

Uppdaterad
Publicerad

Den rödgrönrosa majoriteten i Stadshuset satsar på att bygga hyresrätter med låga hyror. Inom fem år ska 5000 nya bostäder ha byggstartat – men var är fortfarande oklart.

Det är kanske inte så många som höjer på ögonbrynen när de får höra att en nyproducerad hyreslägenhet i Stockholm ofta kostar från tio tusen kronor och uppåt. För det är så verkligheten ser ut. Men med ett nytt projekt som kallas Stockholmshusen så vill Stockholms stad ändra på trenden. Nu ska billiga hyresrätter massproduceras. Hemligheten är billig produktionskostad.

– Det är ju otroligt mycket billigare att gå ut med en stor produktion med kanske 3000-5000 lägenheter mot att bygga några hundra. Det pressar kostnaderna oerhört mycket, säger bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V).

5000 lägenheter ska byggas

Stockholmshusen kommer vara en färdig modell och 5000 lägenheter ska beställas. Det här gör att den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm stad hoppas på att sänka produktionskostnaderna med ungefär 25 procent. Något som också kommer avspeglas i hyrorna.

Men var bostäderna ska byggas är inte klart. Just nu letar politikerna efter lämplig mark. Ett alternativ är i Farsta.

– Vi vill i stor utsträckning bygga där allmännyttan är stark. Men också nära kommunikationer och gärna med hårdgjort mark, alltså mark som inte kommer att vara dyr att bereda, säger Ann-Margarethe Livh (V).

Alla kommunala bostadsbolag sammarbetar i projeketet och imorgon är Famljebostäder första bostadsbolag att ge klartecken för Stockholmshusen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer