Bland annat har uttalanden från läkare på Karolinska använts som bevis. Foto: Förundersökning/Sveriges domstolar

Föräldrar dömdes efter att ha svultit sin son – överklagar

Publicerad

De två föräldrar som i maj dömdes för vållande till kroppsskada efter att ha svultit sin 1,5-åriga son överklagar nu domen, skriver Mitti. Föräldrarna dömdes till fängelse respektive skyddstillsyn.

Föräldrarna åtalades vid Nacka tingsrätt misstänkta för egenmäktighet med barn och grovt vållande till kroppsskada. Den 1,5-åriga pojken serverades fett- och proteinfattig vegankost och eftersom det inneburit hälsorisker ansågs brottet vara grovt.

I maj dömdes föräldrarna till 14 månaders fängelse respektive skyddstillsyn och de ska dessutom betala skadestånd till sonen. En dom som de nu överklagar till Svea hovrätt. Båda kräver att bli frikända eller att åtminstone få lindrigare straff, skriver Mitti.

Även åklagaren har överklagat domen och vill att hovrätten skärper straffen och dömer båda föräldrarna till ett och ett halvt års fängelse.

Barnets advokat, som också har överklagat, kräver ett högre skadestånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer