Foto: Pontus Lundahl / TT

SKR: Kommunerna ska inte tvingas stå för blöjkostnader

Uppdaterad
Publicerad

Förra året kom ett blöjbeslut om att landets förskolor måste betala kostnaden för barnens blöjor, men nu menar Sveriges Kommuner och Regioner att de fortfarande kan låta föräldrar betala barnens blöjor själva. 

Frågan om vem som ska betala för blöjorna på förskola har varit omstridd i flera år. Kommunerna har hävdat att det är en kostnad som föräldrarna bör stå för själva, men förra året i december beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att det är landets förskolor som framöver ska betala kostnaden barnens blöjor.

Inga ändrade rutiner 

Trots beslutet har det i olika kommuner tolkats olika vem som ska stå för blöjorna. I vissa kommuner köper förskolan in blöjorna och i andra kommuner köper föräldrarna egna blöjor. Många kommuner har därför väntat på rekommendationer från Sveriges Kommuner och Regioner som nu gått ut med att de inte tänker rekommendera kommunerna att ändra sina rutiner vad gäller tillhandahållande av blöjor i förskolan.

Beslutet är riktlinjer för kommunerna och är alltså inte ett krav att följa.

SVT rapporterade · Vem ska stå för barnens blöjkostnader på förskolan?

13.33
När börjar de ta betalt per portion mat? Papper och tejp?
13.34
Självklart ska föräldrarna stå för blöjkostnaden
13.35
Självklart ska föräldrarna själva stå för sina barns blöjor.
13.35
Nu har ju inte SKR den ställningen att de kan diktera vad deras medlemsorganisationer ska göra. Vore bra om ni var tydliga med det. Sen är väl inte dommar från högsta förvaltningsdomstolen prejudicerande?

(Bra om ni dessutom enhetligt skriver SKR och inte blandar in det gamla SKL. )
13.36
SJÄLVKLART ska kommunen stå för kostnaden av blöjor. Förskolorna får ju pengar av kommunerna för omsorg av barnen och blöjor ingår i omsorgen. Om föräldrar ska stå för blöjorna på förskolan själva så bör även barnbidraget ökas. Bra artikel, mycket intressant ämne.
13.40
Föräldrarna betalar blöjorna, men det bör finnas möjlighet att kunna ansöka om att slippa betala, för dem som behöver det!...
13.40
Tycker definitivt att det är föräldrarna skyldighet. Kan inte komma på en enda bra anledning till varför förskolan ska stå för det. Det är fritt val att sätta på barn blöjan från födseln. O det är helt föräldrarnas ansvar.
13.48
Det är klart att föräldrarna ska stå för blöjorna. I Sverige betalar man redan otroligt lite i avgift till förskolan. Skattepengarna står för det mesta. Dessutom gissar jag att många föräldrar har åsikter om vilka blöjor just deras barn ska ha och det är ett önskemål som jag gissar är svårt att tillgodose då det blir en större upphandling.
13.48
Är väl en fråga om avtal mellan förskolan o föräldrarna. Kan bakas in i avgiften.
14.01
Är det vedertagen nu att politiker trotsar domstol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer