Foto: Pontus Lundahl / TT

SKR: Kommunerna ska inte tvingas stå för blöjkostnader

Uppdaterad
Publicerad

Förra året kom ett blöjbeslut om att landets förskolor måste betala kostnaden för barnens blöjor, men nu menar Sveriges Kommuner och Regioner att de fortfarande kan låta föräldrar betala barnens blöjor själva. 

Frågan om vem som ska betala för blöjorna på förskola har varit omstridd i flera år. Kommunerna har hävdat att det är en kostnad som föräldrarna bör stå för själva, men förra året i december beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att det är landets förskolor som framöver ska betala kostnaden barnens blöjor.

Inga ändrade rutiner 

Trots beslutet har det i olika kommuner tolkats olika vem som ska stå för blöjorna. I vissa kommuner köper förskolan in blöjorna och i andra kommuner köper föräldrarna egna blöjor. Många kommuner har därför väntat på rekommendationer från Sveriges Kommuner och Regioner som nu gått ut med att de inte tänker rekommendera kommunerna att ändra sina rutiner vad gäller tillhandahållande av blöjor i förskolan.

Beslutet är riktlinjer för kommunerna och är alltså inte ett krav att följa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.