Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Christian Wettergren, ordförande för Lunaskolornas föräldraförening i Stockholm, om uppropet för att rädda resursskolorna. Foto: Sandra Kjellström/SVT

Föräldrar protesterar: Rädda resursskolorna i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

De fristående resursskolorna i Stockholm hotas av nedläggning när bland annat Stockholms stad betalar allt mindre i bidrag. Elevköerna har ökat de senaste åren. Just nu står ungefär 6 000 grundskoleelever i kö och bara var femte elev får en plats då flera av skolorna har antagningsstopp. Nu protesterar tusentals föräldrar i ett öppet brev till politikerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här svarar skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) på hur resursskolorna bör tänka kring sina bidragsansökningar. Aiman Jihar, grundskolechef för Magelungen Utveckling som är en del av resursskolornas nätverk, förklarar varför de fristående resursskolorna hotas av nedläggning. Till slut kommer de fram till hur problemet bör lösas. Foto: Lisa Liljefors/AnnSehlin/SVT

⦁ Alla skolor får ett grundbelopp utbetalat per elev. I Stockholms stad är grundbeloppet för en högstadieelev på en fristående skola i genomsnitt 119 814 kronor under 2021.

⦁ Från och med i år får de fristående resursskolorna även ett strukturbidrag på 36 000 kronor per elev och år. Det har ännu inte betalats ut enligt utbildningsförvaltningen.

⦁ I enskilda fall där eleven behöver extra mycket stöd kan skolan ansöka om ett tilläggsbelopp. Nivån på tilläggsbeloppet varierar, men den lägsta nivån för en elev i högstadiet är 160 516 kronor per elev och år.

Tilläggsbelopp som betalats ut till de fristående resursskolorna (inkl. extra utbetalning på 30 miljoner kr resp 15 miljoner kr 2019 och 2020):

2020: 96 miljoner kr

2019: 128 miljoner kr

2018: 121 miljoner kr

Så stor del av ansökningarna om tilläggsbelopp har fått avslag:

2020: 49 procent

2019: 36 procent

2018: 28 procent

Källa: Utbildningsförvaltningen, Stockholms stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer