Maria Wiman, lärare på en skola i Huddinge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läraren Maria Wiman berätta om hur hennes arbete påverkas när elever försvinner iväg från undervisningen. Foto: Jens Larsson/SVT

Föräldrar sjukanmäler sina barn – för att åka på semester

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om huruvida undantag från skolplikten ska ges till vårdnadshavare som vill åka på ”thaimouts” väcker känslor. Nu vittnar läraren Maria Wiman i Huddinge om att föräldrar ljuger om att barnen är sjuka för att kunna ta med dem på semester.

– Jag som lärare sliter fem dagar i veckan för att era barn ska få det så bra som möjligt i livet. Att som vårdnadshavare behandla det lite hur som helst tycker jag är respektlöst, säger hon.

Majoriteten av alla ansökningar i Stockholms län 2023 om att få fullgöra skolplikten på annat sätt, till exempel utomlands, avslogs visar SVT Nyheter Stockholms kartläggning. Flest ansökningar gjordes i Upplands Väsby, 15 stycken, näst flest var det i Huddinge, tolv stycken, där läraren Maria Wiman jobbar.

– Jag känner en frustration. Skolan har ett uppdrag att utbilda våra barn till att bli framtidens samhällsmedborgare. Om man då som förälder väljer att se lite hipp som happ på skolplikten blir det respektlöst mot hela skolväsendet, säger hon.

SVT Nyheter Stockholms kartläggning över antalet ansökningar om att fullgöra skolplikten på annat sätt i Stockholms län 2023 visade att flest ansökningar gjordes i Upplands Väsby. Foto: SVT Grafik

Vårdnadshavare ljuger för att åka på semester

Maria Wiman har märkt av ett annat återkommande fenomen bland vårdnadshavare. De sjukanmäler sina barn – för att kunna åka utomlands mitt i terminen.

– Ibland kommer eleven tillbaka och säger att ”jag har inte varit sjuk, jag har varit i Mexiko”. Det är ett jättemärkligt beteende tycker jag, det blir som att de ljuger.

Extra arbetsbörda när elever är bortresta

Enligt Maria Wiman innebär det en extra arbetsbelastning för lärare när elever åker iväg under en längre period – även om barnet deltar i skolundervisning utomlands.

Hon menar dels att eleven missat mycket av det som de gjort i verksamheten hemma. Men även att en del utlandsskolor kräver att läraren i hemkommunen ska ha kontinuerlig kontakt med eleven, göra lektionsplaneringar och bedöma elevens arbeten.

– Det hade kanske inte varit ett problem om det inte vore för att vi redan är en hårt belastad verksamhet där varje liten extra grej blir besvärlig.

Regeringen ska nu tillsätta en utredning om skolplikten för att se över lagen.

Fotnot: Botkyrka har inte statistik på central kommunnivå gällande ansökningar om att få fullgöra skolplikten på annat sätt och ingår därmed inte i kartläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.