Foto: SVT/Janne Åkesson, Swepix

”Föräldrar ska inte behöva begrava sina barn”

Uppdaterad
Publicerad

Mohamed Hagi Farah har arbetat med barn och unga i Järva under flera decennier. Tillsammans med flera andra Rinkebybor sörjer han nu att ännu en ung man skjutits till döds i gängrelaterad brottslighet i området.

– Vi beklagar sorgen för familjen, anhöriga och alla andra som drabbas. Tyvärr är det inte första gången, det här har hänt flera gånger, säger Mohamed Hagi Farah.

Sociala insatser krävs

För att lösa våldet krävs det inte bara att man sätter in fler vakter och poliser, menar Mohamed Hagi Farah. Det som krävs är ett långsiktigt social arbete, som leder till förbättrade skolresultat och minskad arbetslöshet i socialt utsatta områden.

– Klyftorna mellan Stockholms olika stadsdelar ökar. Våra ungdomar här på Järva måste kunna ha samma framtidsdrömmar som de som bor i andra områden, säger han.

Robin Hoodskatt

Mohamed Hagi Farah menar att det borde införas en Robin Hoodskatt, där pengarna inte bara går till glesbygden utan även till storstädernas utsatta områden.

– De ungdomar som bor i förorterna i Stockholm, Göteborg och Malmö måste kunna känna att de kan uppfylla sina drömmar – att göra karriär och en klassresa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.