Man död efter skjutning

Uppdaterad
Publicerad

En ung man i 20-årsåldern sköts vid 18-tiden till döds i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Han ingår i det kriminella nätverket Shottaz, enligt uppgift till SVT.
Grupperingen befinner sig i en blodig gängkonflikt som hittills krävt tio unga mäns liv.

Det var under torsdagskvällen som polisen fick larm om att en man skjutits på en gräsplan, intill en lekpark, mitt bland bostadshusen i Rinkeby.

– Flera skott ska ha avlossats. Vittnen har pratat om personer som lämnat brottsplatsen på en motorcykel. Det är ett av spåren som vi följer. Vi pratar även med vittnen och inventerar övervakningsfilmer, säger Anna Westberg, polisens presstalesperson.

Den skjutne ingår i den inre kretsen i Shottaz enligt polisens kartläggning av de lokala kriminella nätverken. Han höll sig utomlands en period, men har sedan en tid varit tillbaka i Järvaområdet.

Blodig konflikt

Shottaz befinner sig sedan fem år i en konflikt med en rivaliserande gruppering.

I nuläget finns det inga uppgifter om vem som kan ligga bakom skjutningen och om detta har att göra med den pågående konflikten. För tillfället sitter samtliga fyra i den rivaliserande grupperingens kärna frihetsberövade. En i kärnan – ledaren själv – misstänks tillsammans med fyra medhjälpare för dubbelmord och mordförsök på tre Shottaz-kopplade personer i danska Herlev förra sommaren. Rättegången började i måndags i Danmark, med bevakning av tungt beväpnad polis.

Anledningen var bland annat att en 18-åring på de åtalades sida nyligen rymt från en ungdomsvårdsanstalt under en bevakad permission. Det fanns en oro för fritagningsförsök. Han är nu internationellt efterlyst.

Svans av unga personer

Båda grupperingarna har en så kallad svans bestående av yngre personer med stor våldskapacitet och egna konflikter med andra kriminella nätverk i området.

Kvinnor i området som SVT pratar med oroar sig. En av dem känner mamman till den ihjälskjutne.

– Vi är ledsna och känner ständig oro för skjutningar, att det ska vara nån vi känner, säger en småbarnsmamma i Rinkeby.

Vill ha hårdare straff

Hon ställer sig frågan när det här ska ta slut och vad man ska göra åt det.

– Som Danmark. Ha hårdare straff.

Vet du mer om händelsen?

Kontakta reportern: Diamant Salihu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.