Det kriminella nätverket hade flera marijuana-planteringar inhus runt om i Katalonien. Foto: Mossos d'Esquadra (Kataloniens poliskår)

Ledare för grovt kriminellt Stockholmsgäng ska ha gripits i spansk knarkrazzia

Uppdaterad
Publicerad

Spansk polis har slagit till mot ett internationellt narkotikanätverk i Spanien. Bland de gripna finns en av de utpekade ledarna i ”Dödspatrullen” – den siste av de fyra i kärnan som varit på fri fot.

Men i deras svans finns fortfarande tonåringar redo att ta över.

Spanska myndigheter har frihetsberövat ett tjugotal personer från olika länder i flera omfattande razzior i Barcelona och övriga Katalonien i Spanien. Bland de gripna finns svenskar som tillhör ett kriminellt nätverk som har en pågående gängkonflikt mot barndomsvänner i rivaliserande Shottaz. 

Tio unga män har dödats bara i den konflikten de senaste fem åren. 

Dubbelmordet i Köpenhamn

Bilder av marijuanaodlingar 

På bilder som den katalanska polisen har publicerat syns bland annat marijuanaodlingar och säckar med beslagtagen narkotika. 

Tillslagen har gjorts efter en lång spaningsoperation som pågått under ett år, uppger den spanska polisen i ett pressmeddelande. Det var förra året som polisen upptäckte att en kriminell organisation från Sverige hade etablerat sig i Katalonien. 

Svenskarna greps för tre veckor sedan enligt uppgift till SVT. 

Förutom ledaren i Dödspatrullen greps även hans bror, även han utpekad som en tongivande person i gänget.

Sedan tidigare avtjänar två av de fyra ledarna över sju års fängelse för omfattande narkotikabrott. Då användes barn som kurirer för att transportera narkotika. 

Misstänks för dubbelmord

Sedan förra året är en annan i gängets kärna häktad i Danmark för ett dubbelmord på två personer som kopplas till det rivaliserande gänget Shottaz. 

Rättegången pågår under augusti. 

Fem svenska män misstänks för inblandning i dubbelmordet i fjol. 

Källor uppger att det senaste gripandet kan minska nätverkets våldsutövning. Samtidigt finns det en yngre svans med stor våldskapacitet, som ser upp till de frihetsberövade ledarna. 

-  Det kanske är slutet för ”Dödspatrullen”, men de har en massa yngre som skulle kunna göra vad som helst för ledarna. Deras svans finns i Hjulsta, säger en källa. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Mer i ämnet