Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar sjöpolisen Johan Skogfeldt om varför körkortskravet som gäller för vattenskoter kan komma att införas även på snabbare och större båtar. Foto: Malin Benett Klarin/SVT

Körkortskrav har minskat buskörningen med vattenskotrar i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Lagstiftningen om förarbevis för vattenskotrar som kom i maj 2022 har gett önskad effekt. Buskörningarna har minskat. Nu vill Sjöpolisen även att förarbevis införs för båtar.

För vattenskotrar är hastigheter på 60-70 knop inte ovanliga när de flyger fram på sjön. Och för ett par år sen var det enorma problem då vem som helst fick köra vattenskoter.

– Det har förekommit dödsolyckor med vattenskotrar men det är ett par år tillbaka i tiden, säger Johan Skogfeldt på Sjöpolisen och fortsätter:

– Under den gångna sommaren har det varit få olyckor med dessa farkoster så lagstiftningen med förarbevis har gett ett gott resultat.

Önskemålet: Körkort även för båtägare

De två viktigaste komponenterna till att det förekommit färre olyckor är förarbeviset och att det samtidigt införts en skyldighet att kolla förarbeviset för de som hyr ut vattenskotrar- annars riskerar de också att bli rapporterade.

Men med nuvarande lagstiftning kan barn och tonåringar framföra två ton tunga ribbåtar som går i 60 knop.

I videon ovan berättar Sjöpolisen om varför körkortskravet kan komma att införas även på snabbare och större båtar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.