Projektet Förbifart Stockholm väntas stå klart 2030. Foto: Jessica Gow/TT

Förbifart Stockholm väntas bli tolv miljarder dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Motorvägsförbindelsen Förbifart Stockholm kan bli uppemot tolv miljarder kronor dyrare än beräknat. Beskedet kommer efter att Trafikverket gjort en analys av ekonomin för det enorma infrastrukturprojektet.

– Projektet är trots förändringen fortsatt samhällsekonomiskt lönsamt, säger Camilla Magnusson, Trafikverkets projektchef E4 Förbifart Stockholm i ett pressmeddelande.

Kostnaden väntas nu landa på mellan 51 och 53,5 miljarder kronor. I den tidigare beräkningen, från 2021, låg siffran på 41,7 miljarder. En av orsakerna till kostnadsökningen ska bero på att Trafikverket 2019 hävde kontraktet med en entreprenör efter omfattande brister i arbetsmiljön.

– En säker arbetsmiljö är en av våra viktigaste frågor och allvarliga brister krävde ett byte av entreprenör. Utveckling i omvärlden har påverkat kostnadsutvecklingen. Därför justerar vi prognosen, säger Camilla Magnusson, Trafikverkets projektchef E4 Förbifart Stockholm.

Förbifart Stockholm

Trafikverket räknar dock med att tunneln ska kunna öppna för trafik som beräknat 2030.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när SVT premiäråkte i de nya motorvägstunnlarna mellan Skärholmen och Häggvik. Foto: Kalle Thulin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förbifart Stockholm

Mer i ämnet