Efter klockan 16.00 under fredagen är det förbjudet att elda i skog och mark om det inte sker på en förväg iordningställd plats för att elda. Foto: TT Nyhetsbyrån

Förbjudet elda i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 16.00 i dag, fredag, råder eldningsförbud i hela Stockholms län. Anledningen är den höga brandrisken i skog och mark, uppger länsstyrelsen.

Den senaste tidens torka och värme som ökat risken för bränder som snabbt kan sprida sig. Länsstyrelsen fattade beslutet i samråd med länets räddningstjänster, och man tog även med SMHI:s prognoser för de kommande dagarnas väderlek i beräkningen.

Viktigt att kunna släcka

Eldningsförbudet innebär att det är förbjudet att elda, grilla och bränna med fast bränsle (till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar) utanför ”sammanhållen bebyggelse”.

Det är fortsatt tillåtet att grilla på egen tomt och vid fasta grillplatser på allmän plats. Länsstyrelsen påpekar vikten av att ha släckutrustning nära till hands.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer