Besökstrycket har varit stort på både Arbetsförmedlingen och stadens jobbtorg för unga. Foto: Jessica Gow/TT

Fördubblad ungdomsarbetslöshet efter pandemins framfart

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen har slagit hårt mot Stockholms besöksnäring – en bransch där många unga hittar sina första jobb. I juli hade ungdomsarbetslösheten fördubblats jämfört med samma månad förra året.

Mellan juli 2019 och juli 2020 har andelen unga mellan 18-24 år som är inskrivna på Arbetsförmedlingen ökat kraftigt, från 3,69 procent till 7,82 procent. Det visar siffror som Stockholms stad sammanställt från Arbetsförmedlingen och Sweco.

Skillnaderna är stora mellan de olika stadsdelarna. I Rinkeby-Kista är andelen unga arbetslösa 11,09 procent medan siffran för Östermalm är 3,14.

Arbetsmarknadsborgarrådet Karin Ernlund (C) är rädd att detta kommer att få långsiktiga konsekvenser.

– Vissa grupper löper större risk att få långsiktiga problem att etablera sig på arbetsmarknaden även när arbetsmarknaden återhämtat sig. Unga med funktionsnedsättningar, unga med utländsk bakgrund, och unga som saknar fullständiga gymnasiebetyg är i särskild riskzon.

Karin Ernlund säger att staden nu ska nu tillsätta mer resurser till stadens Jobbtorg där unga får hjälp med studie- och yrkesvägledning och att antalet platser i vuxenutbildningen ska utökas med 25 procent.

Siffrorna visar antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen i relation till befolkningen i respektive stadsdel och åldersgrupp. Foto: SVT Design

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.