Foto: TT

Ovanlig ökning av legionellafall i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Sedan mitten av april har 13 personer i Stockholms län insjuknat i legionella, vilket är en anmärkningsvärd ökning från tidigare år. Några av de drabbade är mer allvarligt sjuka och får intensivvård.

Ett 20-tal personer i södra delarna av landet har under juni månad insjuknat till följd av en ovanlig variant av bakterien Legionella. Det är en fördubbling i jämförelse med samma månad förra året. De flesta av fallen finns i Stockholms län. Där är det 13 som insjuknat sedan mitten av april, de allra flesta i juni.

Kan komma från planteringsjord

Smittskydd Stockholm jobbar just nu med smittspårning för att försöka hitta källan till smittan.

– Vi ringer runt till de som drabbats och hör oss för vad de har haft för sig, så försöker vi hitta ett samband, berättar Maria Rotzén Östlund, ställföreträdande smittskyddsläkare.

I nuläget finns misstankar om att smittan kan komma ifrån planteringsjord som köpts i påsar eller trädgårdsjord. Det är en gemensam nämnare mellan de smittade. En av anledningarna till ökningen kan vara det varma vädret som gynnar tillväxten av legionellabakterien.

Mycket liten risk att smittas

Legionella smittar inte mellan människor utan man får den av att andas in förorenat vatten eller förorenade dammpartiklar. Behandlingen är antibiotika och drabbade kan behöva sjukhusvård. Några av de som drabbats i Stockholm i juni har blivit allvarligt sjuka och fått intensivvård.

– Risken att drabbas är mycket liten, 13 fall är fortfarande väldigt få. Om man hanterar planteringsjord ska man använda sunt förnuft och följa de råd som Folkhälsomyndigheten ger, säger Maria Rotzén Östlund.

Folkhälsomyndighetens råd för att skydda sig mot smitta

  • Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna.
  • Om påsjorden är torr, blöt ned den för att minska risken att damm virvlar upp.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.