Se reportaget innefrån anstalterna i Norrtälje och Österåker. Foto: Tomas Blideman/SVT

Dryg fördubbling av fängselseplatser i Norrtälje och Österåker

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården har fattat beslut om att bygga ut anstalterna i Norrtälje och Österåker och kraftigt öka antalet platser. Trycket är hårt på landets fängelser och häkten och många anstalter är överbelagda.

– Vi är mycket glada över det här beslutet. Nu kan vi bygga för dagens behov, säger Stefan Bengtsson, chef på Norrtäljeanstalten.

Kriminalvårdens behov av fängelseplatser växer och många anstalter har en beläggning på över 100 procent, vilket bland annat försvårar möjlighet att flytta fångar när det blir bråk. För att skapa fler platser har Kriminalvården fattat beslut om att Norrtäljeanstalten ska växa från dagens 171 platser till 300 platser, och Österåkersanstalten tredubblar sina platser från ca 100 till 300.

– Vi är jätteangelägna om att sätta högsta fart med det här, säger Fredrik Thunberg, chef på Österåkeranstalten.

Mark innanför murarna

Norrtäljeanstalten byggdes 1959 och har små celler med ett stort renoveringsbehov. De nya byggnaderna som väntas stå klara under början av 2023 kommer ha dubbelt så stora celler för de intagna och vara förberedda för dubbelbeläggning, vilket innebär att två intagna kan dela rum.

– På anstalterna Österåker och Norrtälje finns goda förutsättningar att snabbt få till en expansion eftersom vi har tillgång till mark innanför murarna. Det gör hela byggprocessen mycket enklare och utan att pågående verksamhet behöver avbrytas, säger Martin Holmgren, generaldirektör Kriminalvården.

I Norrtälje har politikerna sedan tidigare uppvaktat bland annat justitieministern för att få fängelset utbyggt. 

– Det är fantastiskt roligt att man satsar på Norrtälje. Vi har verkligen jobbat häcken av oss för att underlätta för en ny byggnation. En intern genererar ungefär ett nytt arbete. Så 130 nya arbetstillfällen är verkligen välkommet för Norrtälje kommun, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje.

Nedan ser ni intervju med Norrtäljeanstalten från februari om eventuell utbyggnad.

Fakta häktes- och anstaltsplatser i Sverige

– Idag finns cirka 2 200 ordinarie häktesplatser och cirka 4 500 anstaltsplatser plus ett antal tillfälliga så kallade beredskapsplatser.

– Inom en tioårsperiod planerar Kriminalvården för att utöka antalet ordinarie platser till cirka 9 000.

Källa: Kriminalvården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.