– Naturligtvis måste Region Stockholms ta ansvar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Foto: SVT/TT

Infrastrukturministern: ”Fördyrningarna av tunnelbanan är Region Stockholms ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan stod det klart att utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka, Barkarby och Solna blir nio miljarder dyrare och beräknas landa på 32 miljarder kronor.

– Det är regionen som leder projektet så självklart är det också de som har ansvaret, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Det moderata trafikregionrådet Kristoffer Tamsons gick tidigare i veckan ut med att en extra tunnel gör att utbyggnaden av tunnelbanan blir nio miljarder kronor dyrare än beräknat. Men han får mothugg, Transportstyrelsen säger att det inte stämmer och att staten inte har några krav på en extra tunnel.

”Region Stockholm måste ta ansvar”

När SVT Stockholm frågar infrastrukturministern om det är skattebetalarna i Stockholm som ska betala de kraftigt fördyrade projekten i tunnelbanan och Förbifart Stockholm säger han så här:

– Naturligtvis måste Region Stockholm ta ansvar för det här när det gäller tunnelbanan. Jag kommer träffa dem i nästa vecka och diskutera dessa frågor. Förbifart Stockholm och andra stora projekt måste också diskuteras, säger infrastrukturminister Eneroth (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.