Foto: Privat/Islamiska förbundet

Föremål hittat vid moské i Stockholm – var ofarligt

Publicerad

Under morgonen hittade medlemmar i Stockholms moskén på Södermalm ett misstänkt föremål vid entrén. Polis tillkallades och kunde avfärda föremålet. Islamiska förbundet tar händelsen på allvar.
– Man känner sig otrygg, säger Mahmoud Khalfi, direktör vid Stockholms moské.

Medlemmarna uppfattade föremålet som en hemmagjord bomb. Enligt Mahmoud Khalfi, direktör vid Stockholms moské har de tidigare fått ta emot hot via brev, men det här är första gången som de har hittat ett föremål vid moskén som de anser liknar en bomb.

– Det finns tråd och tändare och liknade en bomb. Det var hängt vid huvudentrén, säger Mahmoud Khalfi.

Polisen bekräftar anmälan

Polisen kom till moskén och undersökte föremålet, som de kunde konstatera var ofarligt. Inledningsvis rubricerade händelsen som olaga hot, men då de upptäckte att det inte var en hemmagjord anordning avfärdades det.

– Polisen var där och gjorde bedömningen om att det inte kommer att inledas någon förundersökning för det var ingen riktig anordning, eller riktig bomb. Därför har vi lagt ner förundersökningen, säger Anna Westberg vid Stockholmspolisen.

Hur allvarligt ser du på det som har inträffat?

– Det är självklart att det är skrämmande. Det är hotande och man känner sig rädd och otrygg, Mahmoud Khalfi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer