Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
RG Rehabilitering Aktiv har blivit av med en miljon i bidragsstöd, vilket innebär att deras stöd halverats. Hör mer i videon om hur det påverkat föreningen. Foto: Pia Heick/SVT

Bidraget till träningscenter för rullstolsburna halverades: ”Utan förvarning”

Uppdaterad
Publicerad

”Bidraget halverades utan förvarning”. Så förklarar verksamhetschefen situationen på RG Rehabilitering Aktiv på Bosön. Det handlar om Region Stockholms beslut som lett till neddragningar på rehabliteringen för personer med ryggmärgsskador.

Allt fler ideella föreningar för funktionsnedsatta i Stockholms län ansöker om bidrag från regionen, men potten som delas ut är densamma. Det innebär att organisationer som tidigare lutat sig mot regionens bidrag har fått betydligt mindre pengar.

– Det ekonomiska läget är otroligt tufft för alla regioner runtom i landet. Vår gemensamma vilja är att höja bidragspotten men jag vet inte när vi kan göra det, säger Karin Fälldin (C), ordförande i beredningen för folkhälsa i Region Stockholm.

Organisation för rullstolsburna behöver säga upp personal

För RG Aktiv Rehabilitering som arbetar för att förbättra livskvalitén för personer med ryggmärgsskador, har bidraget minskat från två miljoner till 930 000 kronor.

– Det har inneburit att vi behövt säga upp två av fem instruktörer och dra ner på verksamheten, säger Veronika Lyckow, verksamhetschef RG Rehabilitering Aktiv.

Hör vad Region Stockholm svarar föreningens kritik i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.