Företag headhuntar Astrapersonalen

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal företag är intresserade den uppsagda personalen från Astra Zeneca.

Sedan februari i år har 1.400 personer blivit uppsagda från Astra Zeneca i Södertälje. Nu gör man allt man kan för att de ska hitta nya jobb. I dag var företag från när och fjärran i Södertälje för att rekrytera en del av de drabbade.

Sara Lindholm är en av de 1.400 personerna som Astra Zeneca i Södertälje sagt upp tidigare i år. Nu är hon på arbetsmarknadsdagarna som företaget anordnat för att hjälpa de uppsagda att hitta nya jobb.

Astra Zenecas forskningsenhet nedlagd

-Det är intressant att det inte bara finns företag inom life science här, utan också företag som jag inte ens visste fanns, så den här dagen har varit en riktig ögonöppnare. Det har varit jättekul, säger Sara Lindholm, projektledare inom klinisk utveckling.

Ett 100-tal företag på plats

-Målet är att hjälpa våran personal, oss alla som är påverkade av uppsägningarna, att hitta en ny framtid, att skapa nya kontakter och mötesplatser till något som förhoppningsvis kan leda till något nytt jobb framöver, säger Gunilla Osswald, ansvarig för avvecklingen i Södertälje och själv en av de som är uppsagda.

Ett hundratal företag har kommit till Astra Zeneca för att se om de kan få tag på ny personal. Några av företagen är lokala, några kommer längre ifrån.

-Det här en otroligt viktig mötesplats för oss som arbetsgivare och de som nu blir övertaliga på Astra Zeneca, en plats att se om vi kan matcha våra behov med deras kompetenser, säger Marianne Högbom, personalchef på Södertälje sjukhus.

Tim Symes är europeisk rekryteringschef för schweiziska läkemedelsbolaget Novartis.

-Vi har kommit hit från Basel för att hitta duktiga medicinare och forskare, och övertala dem att flytta till Schweiz. Vi har dels letat efter personal att fylla lediga platser med, dels letat efter kompetenta människor som vi kanske egentligen inte har ett jobb till just nu, men som är så duktiga att vi inte har råd att inte anställa dem, säger Tim Symes.

”Grattis, arbetsmarknaden”

För Sara Lindholm har det varit en bra dag.

-Jag har hittat jättemånga spännande företag här. Beskedet om uppsägning var nog väldigt chockartat för många personer och det är klart att vi är väldigt ledsna för att det blivit såhär, men det är så otroligt många duktiga och kompetenta människor här som fortsätter vara duktiga och kompetenta trots att de förlorat sina arbeten, så ”Grattis, arbetsmarknaden, till den här personalen som kommer ut, säger Sara Lindholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astra Zenecas forskningsenhet nedlagd

Mer i ämnet