Kadir Kaya driver en möbelaffär i Fittja centrum. Foto: SVT

Företagaren i Fittja: Tryggheten ökar om det byggs mer

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Södertörns högskola ska studera södra Stockholm och ställer frågan hur förorten kan locka fler företagare. Entreprenören Kadir Kaya tycker att byggtakten bör öka.

Kadir Kaya bor i Farsta, men har drivit sitt företag i Fittja i femton år. Han ser både för- och nackdelar med att ha sin möbelaffär i söderorten.

– Det finns lite problem här utanför: Gäng som gör mina kunder bekymrade. Men det är bra att det är mycket folk i rörelse här, runt 15.000 människor varje dag, säger han.

Forskare vid Södertörns högskola ska, i en rekordstor studie, undersöka de växande förorterna i södra delarna av Stockholm. Det är forskning där näringslivet är med och bidrar.

”Säkrare och finare”

Hur fler företag ska lockas till länets södra förorter blir en viktig fråga för forskarna.

Vad tror du skulle göra Fittja mer attraktivt för företagare?

– Att bygga! Att bygga nya bostäder och att bygga statliga kontor, som polis och socialtjänst, här. Då skulle människor flytta hit och de som bor här tycka att det är bra, säger Kadir Kaya.

Vad skulle det betyda för Fittja om fler arbetade här?

– Det skulle vara säkrare här och finare, tror jag. Folk känner sig tryggare när allt finns i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.