Foto: Jonas Ekströmer / TT

Företagsklimatet i Stockholm rasar

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad hamnar på plats 123 när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Sedan 2014 har Stockholms stad tappat 101 placeringar.

För tionde året i rad hamnar Solna i topp i Sveriges Näringslivs ranking av företagsklimatet. Sämre går det för Stockholms stad. År 2014 hamnade Stockholms stad på 22 plats, året därefter på plats 48, och förra året plats 96. I år sjunker man ytterligare 27 platser till 123.

– I Stockholms stads så är det 350 företagare som har angett hur det upplever företagsklimatet och de ser en försämring, säger Annika Bröms regionchef på Svenskt Näringsliv Stockholms län.

Politikernas attityder drar ner

Undersökningen pekar inte på faktiska omständigheterna utan hur företagarna upplever det lokala företagsklimatet, enligt Annika Bröms.

– Ett företag behöver inte haft något ärende med kommunen för att svara på hur det upplever företagsklimatet, säger Annika Bröms.

”Undersökningen har brister”

Rankingposition dras ner av att staden rankats lågt på parametrar som tjänstemännens attityder (plats 242 av 290), politikerna attityder (plats 251) och kommunens service till företagen (plats 231), skriver Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

Stockholms stads biträdande finansborgarråd Jan Valeskog (S) menar att att raset handlar om att undersökningen har brister.

– Det är svårt att göra jämförelser mellan stora och små kommuner. Vi hamnar väldigt lågt på saker där vi borde hamna högt som till exempel som tillgång till kollektivtrafik och flyg, där vi hamnar på en nivå som Kramfors. Det är klart att det finns stora brister i undersökningen, säger Jan Valeskog (S) biträdande finansborgarråd i Stockholmsstad.

”Det är tråkigt om man ignorerar”

Men Annika Bröms håller inte med.

– Det är tråkigt om man ignorerar vad företagarna har sagt, eller så väljer man att ta till sig och ser det som signaler på hur de ser på företagsklimatet upplevs.

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Syftet är att visa var det är mest gynnsamt att starta företag och driva företag.

År 2017 är det 31.300 enkätsvar från företagare och statistik från SCB och UC som ligger till grund för årets rankning.

I topp ligger Solna kommun och längst ner i rankingen, på plats 290 ligger Pajala kommun.

Svenskt Näringslivs hemsida hittar du hela undersökningen.

Källa: Svenskt Näringsliv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.