Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Tobias Rawet som överlevde Förintelsen berätta sin historia. På onsdagen besökte han Kistaskolans åttondeklassare. Foto: SVT

Förintelseöverlevare: ”Jag gömdes på en vind i en och en halv månad”

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Rawet överlevde Förintelsen. Sex år gammal var han nära att bli förd till gaskamrarna. De senaste 25 åren har han ägnat sitt liv åt att sprida kunskap, om vad som hände under Förintelsen.

– Jag hade ett helsike när jag började föreläsa. Det väcker känslor, säger Tobias Rawet.

När Tobias Rawet var tre år gammal fördes han till gettot i Łódź. Några år senare till koncentrationlägret Ravensbrück. Han säger att han hade tur. De flesta av hans judiska släktingar dödades, men han överlevde. Det gjorde Tobias Rawets mamma och pappa också.

– Varje natt hörde jag mammas mardrömmar. Hon skriker på Jiddisch: ”Inte mig, inte mig, inte mig.”

”Förnekare fick mig att börja prata”

Men det skulle dröja ett halvt sekel innan Tobias Rawet började berätta vad han varit med om.  Den 17 mars 1992 förstod han att han inte kunde vara tyst länge.

– På nyheterna på tv fick jag se hur en förnekare berättade att Förintelsen inte hade hänt. Då förstod jag att om vi Förintelseöverlevare fortsätter att tiga för att glömma – finns det risk att förnekarna vinner till slut.

Hör Tobias Rawet berätta sin historia i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer