Attentatet på Drottninggatan den 7 april.

Förlängd åtalstid i utredningen om dådet på Drottninggatan

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har lämnat in begäran om förlängd åtalstid i ärendet där en man är häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott i Stockholm den 7 april 2017.

Åklagaren får mer tid på sig att förbereda åtal i utredningen om dådet på Drottninggatan. I begäran om förlängd åtalstid till tingsrätten i Stockholm har biträdande åklagare Hans-Jörgen Hanström angett vissa allmänna omständigheter som gör att de inte är färdiga.

– Drygt 1700 förhör har genomförts och fler återstår. Bland annat förhörs vissa personer på nytt. Det var oerhört många människor på Drottninggatan och vi måste klarlägga vilken status samtliga har, säger Hans-Jörgen Hanström.

LÄS MER: Terrordådet i Stockholm – detta har hänt

Omfattande arbete

En stor del av arbetet består av att fastställa status på alla personer som befann sig på Drottninggatan. Det gör åklagarsidan för att klarlägga om personerna är vittnen eller har blivit utsatta för brott, då de i stället blir målsägande. För att klarlägga var och en krävs många förhör.

Hans-Jörgen Hanström, biträdande åklagare. Foto: SVT

– Det pågår ett omfattande analysarbete för att jämföra förhörsutsagor från olika personer. Det finns även övervakningsfilmer med ett antal personer som syns. Vi jämför förhörsutsagorna med övervakningsfilmerna för att klarlägga vad som har hänt. Det är ett omfattande arbete, säger Hans-Jörgen Hanström.

Enligt den biträdande åklagaren pågår det fortfaranade teknisk utredning och analys som inte är klar.

LÄS MER: Detta vet vi om den misstänkte terroristen

Fler förhör med den misstänkte väntar

En man, Rakhmat Akilov, är häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott för attentatet i Stockholm den 7 april 2017.

– Jag har även angett att ett flertal förhör återstår även med den misstänkte, säger Hans-Jörgen Hanström.

Rakhmat Akilov har genom sin försvarare medgivit fortsatt häktning med restriktioner. Domstolen har beviljat åklagarens yrkande utan häktningsförhandling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.