– De här flyttlådorna följde mig under åtta år då jag levde i nio olika andrahandsboenden, säger Alexis Alling. Foto: SVT

Avskrev sig besittningsrätten – förlorar frun jobbet mister de lägenheten

Uppdaterad
Publicerad

I över åtta år flyttade Alexis Alling runt på Stockholms andrahandsmarknad. För två år sen fick han och hans fru ett förstahandskontrakt på en tvårummare på Lidingö. Men det finns en hake. De har tvingats avstå från besittningsskyddet eftersom lägenheten är en tjänstebostad via fruns jobb.

– Det är ett orosmomentet, säger Alexis Alling.

I videon berättar Alexis Alling om hur hans flyttkartonger kom att bli hans hem under många år.

Detta reportage kom in efter att Alexis svarade på vår enkät. Har du själv erfarenheter av bostadsbrist? Klicka dig gärna in i detta frågeformulär för att svara på några korta frågor.

Besittningsrätt:

Besiktningsskydd innebär att hyresgästen kan begära att hyreskontraktet förlängs även om hyresvärden har sagt upp det. Om hyresvärd och hyresgäst inte kommer överens kan frågan avgöras hos hyresnämnden. Tills dess att frågan avgjorts får hyresgästen bo kvar. Vid ett förstahandskontrakt gäller besittningsskydd från första dagen lägenheten hyrs ut.

Källa: Stockholms  Hyres -och arrendenämnden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.