Foto: Christine Olsson/TT

Förlossningen på S:t Göran försenad igen

Uppdaterad
Publicerad

Den nya planerade förlossningsavdelningen på S:t Göran försenas igen. Enligt landstingets egna beräkningar kommer den inte att öppna förrän 2021. Det innebär att det är fortsatt brist på förlossningsplatser i Stockholm.

Ända sedan BB Sophia stängde har det varit stor brist på förlossningsplatser i Stockholm. Landstinget ska bygga ut S:t Görans sjukhus med en BB-avdelning som ska ta emot 4.000 mammor per år, men det har försenats flera gånger.

För ett år sedan när de sista överklagandena var stoppade trodde man att BB S:t Göran skulle kunna stå klart år 2019, men så blir det inte. I landstingets planeringsunderlag för budgeten 2018 skriver man nu att det på grund av överklagandena blir klart tidigast 2021.

Det innebär att de mycket efterlängtade 4.000 förlossningsplatser man räknat med på S:t Göran saknas.

Alternativa lösningar

Men utbyggnad pågår på Huddinge sjukhusområde och landstinget räknar med att det blir fler platser successivt från och med 2018. Totalt förväntas det bli cirka 2.500 fler förlossningar på Huddinge jämfört med i dag.

Landstinget jobbar också med att hitta alternativa lösningar, bland annat att under en begränsad tid utöka kapaciteten på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.