Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när läkare och vårdpersonal på Karolinska Universitetssjukhuset protesterar. Foto: SVT

Förlossningschef fick sparken – vårdpersonal på Karolinska protesterar

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal läkare och annan vårdpersonal protesterade under onsdagen mot beslutet att sparka en förlossningschef på Karolinska universitetssjukhuset. Ledningen anser att chefen varit grovt illojal mot uppdragsgivaren medan de som protesterar anser att uppsägningen är felaktig.

Protesten ägde rum under lunchtid och varade i fem minuter. Golbarg Vesterlund är biträdande överläkare på förlossningen och var med under protesten. Hon menar att målet var att förlossningschef Karin Petterson ska få jobbet tillbaka:

– Vi vill ha tillbaka vår fantastiska chef, vi vill ha en ändring i ledningskulturen och framför allt vill vi ha ett Karolinska som är rättvist för alla, säger Golbarg Vesterlund.

Ledningen: Grovt illojal

Enligt ledningen ska Karin Petterson inte ha redovisat bisysslor som genomförts på arbetstid och använt sin jobbmejl utanför sin chefstjänst. Beslutet har väckt ilska bland medarbetarna och en namnlista i protest har cirkulerat på sjukhuset.

Styrelseordföranden på Karolinska Universitetssjukhus, Göran Stiernstedt, menar att protesterna tyder på ett stort engagemang bland vårdpersonalen. Han säger att det finns anledning att ta de synpunkter som framförs på allvar men att styrelsen redan har agerat.

– Sjukhusledningen har fått i uppdrag att ta fram en handledningsplan utifrån tystnadskultur som absolut förekommer, men vi vet inte utbredningen.

Karin Petterson, som själv inte var på plats under protesten, är glad över engagemanget som väckts i hennes fall.

– Jag är så fruktansvärt tacksam för allt engagemang som visas i mitt ärende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.