Karolinska universitetssjukhuset har i utredningen bakom uppsägningen konstaterat att Karin Pettersson varit grovt illojal bland annat genom att ha bisysslor. Men flera inom sjukhuset protesterar nu mot påståendet. Foto: SVT, Henrik Montgomery/TT

Förlossningschef på Karolinska uppsagd för grov illojalitet – hundratals i protest

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar kring Karin Pettersson, chef för förlossningsvården på Karolinska universitetssjukhuset, som blivit uppsagd på grund av grov illojalitet mot sin arbetsgivare. Över 700 personer har skrivit under en namnlista mot uppsägningen.

I en utredning som gjorts på uppdrag av sjukhuset konstateras det att chefen handlat grovt illojalt mot sin arbetsgivare, bland annat genom att inte anmäla bisysslor som genomförts på arbetstid. En bisyssla som anges är att hon föreläst för läkemedelsföretag och tagit betalt privat, istället för till sin arbetsgivare.

Enligt utredningen har hon vid flera tillfällen inte varit på jobbet under arbetstid och inte heller gått att nå.

Namnlista mot uppsägningen

Nu har över 700 personer skrivit under ett öppet brev mot uppsägningen, då de anser att den gjorts på felaktiga grunder och att uppgifterna inte räcker för en uppsägning. Bland annat har överläkare från både Karolinska och andra sjukhus skrivit under listan.

– Vi kände ett väldigt stöd för den här personen som man gjort sig av med. Jag känner den här personen väldigt bra och har ett stort förtroende för henne. Hon är en viktig person för verksamheten och även nationellt. Vi var upprörda när vi hörde att hon fått sluta, säger Magnus Westgren, tidigare chef för förlossningsverksamheten på Karolinska, som är en av dem som står bakom det öppna brevet.

Vad tänker ni om att hon haft bisysslor som hon inte anmält till sin arbetsgivare?

– Skulle man nagelfara läkare vid Karolinska tror jag att fler läkare skulle ha sådana här situationer. Vi tycker inte att det är skäl för att bli uppsagd.

Förlossningschefen: ”Känner till protestlistan”

Karin Pettersson bekräftar uppsägningen för SVT.

– Ja, jag har blivit uppsagd av Karolinska och känner till protestlistan, säger hon.

I övrigt vill hon just nu inte kommentera ärendet.

Karolinskas styrelseordförande Göran Stiernstedt ger en kommentar i mejl till SVT:

”Styrelsens roll är att besluta om vissa övergripande regelverk och policys avseende anställning vid Karolinska universitetssjukhuset. Styrelsen ska dock inte involveras i den operativa verksamheten och Karolinska universitetssjukhuset kommenterar inte enskilda personalärenden.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.