– Den här sommaren kommer att bli hemsk, säger Franziska Federle om förlossningsvården. Foto: Privat/Susanne Arvidsson

Kvinnorna: ”Vi är rädda”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ockupationen av BB Sophia – idag möttes landstinget, föräldrar och barnmorskor för att diskutera förlossningvården i Stockholm.

Det var en stor grupp kvinnor som samlades i landstinget under onsdagen. Efter att intiativtagarna till ockupationen av BB Sophia krävt ett möte, så bjöd idag Ella Bohlin (KD), Marie Ljungberg Schött (M), Anna Starbrink  (L) och Karin Fälldin (C) in till samtal. Det är första gången den här typen av möte äger rum.

– Vi är nöjda med att mötet äntligen kom till, det har varit vårt krav, säger Franziska Federle, från gruppen ”Föda på våra villkor”.

Ella Bohlin (KD): Nu tar vi nya tag

– Jag är väldigt glad över det engagemang som finns. För mig som kommit in ganska nyligen i sjukvårdspolitiken känns det som ett starkt stöd för att driva på utvecklingen av förlossningsvården och förbättra kvinnors hälsa. Jag har märkt att det tar längre tid att förändra än jag trodde, men vi har fått igång flera processer som jag hoppas kommer att ge tydliga reformer för Stockholms läns kvinnor. Med regeringspengarna som är 113 miljoner,  sommarpaketet på 15 miljoner och inte minst den stora satsningen på 11 miljoner till Södertälje sjukhus är det en av den största förstärkningen på länge. Alliansen presenterar också i vår nya budget ett stort arbete med en långsiktig plan för förlossningsvården, både när det gäller platser men inte minst utifrån föräldrars och patienters upplevelse av vården. Nu tar vi nya tag, säger barn- och äldrelandstingsråd Ella Bohlin (KD).

Deltog under mötet gjorde även grupper som Stockholms Barnmorskesällskap, Födelsevrålet, Barnmorskeförbundet och andra representanter från Stockholms läns landsting.

– Det är positivt att barnmorskornas situation får lyftas fram. Det är många som inte vill jobba under dessa villkor. Många orkar inte jobba heltid. Vi föräldrar oroar oss för förlossningsskador, säger Franziska Federle.

Tänder hopp

Att samtalet kom till tänder en gnista hopp hos de oroliga föräldrarna och barnmorskorna. Men trots det menar Franziska Federle att Stockholm är långt ifrån en fungerande förlossningsvård.

Barn- och äldrelandstingsråd Ella Bohlin (KD) menar att målet är att både föräldrar och professionen ska få tycka till innan beslut inom förlossningvården fattas.

–  Vi kommer att följa upp med en liknande samling i augusti eller september. Vi har kontinuerlig dialog med föräldrar men vi kan behöva formalisera dem och då är samråd ett bra sätt. Barnmorskorna har redan ett råd som vi givetvis har upparbetade relationer med, säger Ella Bohlin (KD).

”Vi är rädda att det blir dödsfall”

– Medan vi stod i BB Sophias tomma lokaler med fungerande förlossningsutrustning så föddes barn på mortorvägen. Vi är rädda att det kommer bli dödsfall, säger Franziska Federle, från gruppen ”Föda på våra villkor”.

Förstår politikerna det här?

– Jag vet faktiskt inte. De är medvetna om att situationen är pressad, men ändå tillåts det fortgå. Den här sommaren kommer att bli hemsk, säger Franziska Federle.

Ella Bohlin (KD): Vi tar med oss synpunkterna

– Just nu ligger vårt fokus på en trygg och säker vård under sommarmånaderna. Vi har infört ett kapacitetstak och information till mödravårdscentralerna ska det bli tydligt var på länets sex kliniker det finns platser. På längre sikt handlar det sedan om att ta med synpunkterna från det här mötet i de olika initiativ vi har tagit för att utveckla förlossningsvården. En förstudie startar nu för att utreda en ny förlossningsenhet vid Karolinska i Huddinge. De som medverkade hade tydliga önskemål om bland annat bemanning, mångfald och helhetssyn. En del av det arbetar vi redan med, annat får vi ta med oss i det fortsatta arbetet, säger Ella Bohlin (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB Sophias nedläggning

Mer i ämnet