SVT Nyheter Stockholms nyhet om 15 miljoner till förlossningsvården väckte mycket känslor på sociala medier. Foto: SVT

Förlossningsmiljoner väcker ilska

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelse, irritation och förvåning är några av reaktionerna på SVT Nyheter Stockholms artikel om extra pengar till förlossningsvården i länet.

Efter SVT Nyheter Stockholms rapportering om att Stockholms läns landsting förstärker förlossningsvården med 15 miljoner kronor extra, inför sommaren 2016, har reaktionerna på sociala medier varit många och upprörda.

– Ursäkta men det känns lite som plåster på något som håller på att förblöda... De pengarna hjälper ju inte till att trolla fram fler platser precis eller barnmorskor heller för den delen. Hoppas de använder pengarna till att öppna BB Sophia igen, kommenterar Iida-Maria Purolainen SVT:s nyhet i ett kommentarsfält i gruppen ”Vi vill ha BB Sophia kvar!”.

Väcker mer agg än hopp

Tajmingen är en bidragande orsak till tonen i kommentarerna. Kristdemokraterna i Stockholms län presenterade satsningen dagen efter stängningen av BB Sophia. En stängning som mötte protester i form av ockupation av lokalerna under parollen ”rädda BB Sophia!”. I sociala medier tycks satsningen snarare väcka agg än hopp. Barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin, med ansvar för bland annat kvinnosjukvård och förlossningsvården, skriver i pressmedeladet om satsningen att:

– Vi står inför en pressad sommar. Vi kommer att klara av den, men landstinget behöver göra rätt prioriteringar. Därför är den här tillfälliga satsningen välkommen.

”Vad menar hon?!”

Trots att stängningen av BB Sophia inte enbart är ett politiskt beslut (läs om bakgrunden här) så har Ella Bohlins uttalande kring den nyss presenterade mångmiljonsatsningen väckt frågor hos allmänheten. En av dem är Jaqueline Gal Agnér:

– Stör mig något så fruktansvärt på meningen ”vi kommer klara av den, men landstinget behöver göra rätt prioriteringar”... Vad är rätt prioriteringar? Vad menar hon?! Sommaren kommer bli ansträngd, detta är ingen nyhet då det är så inom vården varje sommar (och typ normalläge generellt i Stockholm under mina snart 3 år som ssk). Menar hon att landstinget prioriterat fel tidigare somrar? Eller är det nya prioriteringar som skall införas? Vad innebär det för personalen som skall jobba? Är det dom som ska göra ”rätt” prioriteringar? Jag blir knäpp på detta!

Ella Bohlin har uppmärksammat debatten som uppstått i sociala medier säger såhär till SVT Nyheter Stockholm.

– Stängningen av BB Sophia handlar inte om någon besparing från landstinget och vi har ingen möjlighet att täcka upp underskott för privata företag. Vi vet att många är oroliga och vi tar till oss av de synpunkter som kommer in när vi arbetar med att ta fram insatser, men att skjuta till 1000 kronor extra för varje beräknad förlossning under sommaren är faktiskt något positivt, säger Landstingsrådet.

Vill du också göra dig hörd och diskutera ämnet? Då kan du göra det sociala medier där vi heter SVT Nyheter Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB Sophias nedläggning

Mer i ämnet