Manifestationen som skulle hållas på lördag blir inte av, meddelar initiativtagarna. Foto: TT/SVT

Manifestation för korta kjolar inställd

Uppdaterad
Publicerad

På lördag skulle gruppen Reclaim the suburbs hållas en manifestation i Tensta. Initiativet kom efter Kalla Faktas program ”Flykten från moralpolisen”. Men efter kritik från bland andra artisten Adam Tensta ställs den nu in med kort varsel.

Arrangörerna bjöd in till en manifestation i Tensta, för ”ett fritt samhälle”. Initiativtagarna Alexandra Labbé och Sores Armanc skrev på facebooksidan för arrangemanget att det skulle göras för att motverka dålig stämning i förorterna.

Initiativet kom efter att arrangörerna sett TV4:s reportage ”Flykten från moralpolisen”, skriver Dagens Nyheter, och inför manifestationen hade arrangörerna uppmanat deltagarna att bära korta kjolar och shorts.

Inställt event

Men under fredagen – dagen innan eventet – ställs det in. På facebooksidan skriver arrangörerna att:

 ”Vi har tyvärr stött på en hel del tråkigheter under tidens lopp men för en av oss har en privat sak dykt upp samt att ett tillstånd saknas hos polisen som nu gör det omöjligt för oss att fortsätta med evenemanget.”

SVT Nyheter Stockholm har sökt arrangörerna för att fråga om ”en hel del tråkigheter” betyder att de utsatts för hot eller påtryckningar. Men vi har inte fått kontakt med dem.

Kritiserat arrangemang

Artisten Adam Tensta har kritiserat arrangemanget för att vara rasistiskt. Till DN säger han att han inte vill utveckla vad han menar eftersom han inte vill ge Reclaim the suburbs någon uppmärksamhet.

På sociala medier skrev Adam Tensta i förra veckan så här: ”Ett ytterst problematiskt (rasistiskt) arrangemang (ska inte säga vilket) har försökt teama upp med vår invigning av Tensta torn den 22 April. Smart move men tro inte att vi inte ser er lol”

Och i dag har arrangemanget – som han av allt att döma syftar på – ställts in.

En av initiativtagarna till Reclaim the suburbs, Sores Armanc, säger till SVT Nyheter Stockholm att Adam fått informationen om bakfoten bemöter kritiken såhär:

– Adam Tenstas information stämmer inte, det vet han om. Det är arrangörerna bakom invigningen av Tensta torn som har kontaktat och velat samarbeta med oss. Istället för att att komma med förslag på hur man ska motverka extremism och våld bland ungdomar i förorter som Tensta, säger Sores Armanc.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.