Foto: SVT/Frida Claesson

No-waste-butik slår upp dörrarna i Bagarmossen

Uppdaterad
Publicerad

Kaffebönor, kryddor, tvålar och makaroner. Det mesta som går att köpa på lösvikt finns i den nyöppnade no-waste-butiken i Bagarmossen. Men kunden måste ta med sin egen behållare att bära hem varan i.

– Många i Bagarmossen tänker hållbart, säger butiksägaren Ingrid Daal.

Hållbarhet var ledordet när Ingrid Daal slog upp dörrarna till Stockholms första förpackningsfria butik. Konceptet, som går under namnet no-waste, innebär att varorna förvaras i butiken utan plast eller andra engångsförpackningar. Kryddor, ris och havregryn säljs istället i lösvikt och förvaras då i ett hyllsystem. Flytande tvål säljs i stora dunkar och matoljor i kannor.

– Jag vill ha ett hållbart samhälle, säger butiksägaren Ingrid Daal.

Kunden måste ta med egen behållare

I maj infördes en punktskatt på tre kronor per plastkasse, vilket resulterade i att landets butiker också höjde priset på plastkassar. Ingrid Daal, har gått ett steg längre och tagit bort all plast. Men öppningen har inte varit helt enkel. Butiken slog upp mitt i coronakrisen.

Men om man tittar förbi spontant och inte har med sig en behållare då?

– Ja, det är lite svårt att få in en ny vana, man får fundera på vad man måste ha med sig när man går ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.