Försäkringskassans blanketter gör det svårt för människor att rapportera rätt inkomst. Nu vill myndigheten ändra hur man söker bostadsbidrag. Foto: TT

Försäkringskassan kräver tillbaka pengar från 15 000 hushåll i Stockholm

Publicerad

129 miljoner kronor. Så mycket kräver Försäkringskassan tillbaka i vad som bedöms vara felaktigt utbetalda bostadsbidrag från totalt 15 741 hushåll i Stockholms län. Det visar uppgifter från Försäkringskassans senaste avstämning, som SVT Nyheter Stockholm har begärt ut.

15 741 hushåll i Stockholms län har nu fått hem ett brev från Försäkringskassan, där bostadsbidrag nu kommer att begäras att betalas tillbaka till myndigheten. Anledningen är att Försäkringskassan bedömer att den inkomst som skrivits i blanketterna när bostadsbidraget söktes inte stämmer. Vilket Hem och Hyra tidigare rapporterat om.

– Breven skickades ut nu i maj månad, säger Jenny Cederborg, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan till SVT.

Försäkringskassan självkritiska – vill ändra i sin blankett

Försäkringskassan har tidigare gått ut och varnat om det system som i dag används för att söka bostadsbidrag. I blanketterna ska hushållet som ansöker om bostadsbidrag uppge vad de tror att man kommer att ha för inkomst det kommande året. Det här har nu slagit fel för tusentals hushåll runtom i länet, i år igen.

– Den som söker bostadsbidrag uppskattar ju sin inkomst man kommer ha under året man söker bostadsbidrag. Sedan stämmer vi av mot fastställd deklarerad inkomst två år senare. Den här konstruktionen gör att det blir väldigt svårt för de som söker bidraget att veta exakt vad de kommer att tjäna under året, säger Jenny Cederborg, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

Regeringen har nu ansvaret att se till att reglerna för hur bostadsbidraget ska betalas ut ska ändras, för att förhindra att tusentals årligen hamnar i skuld.

Ny möjlighet öppnar upp för förnyelse

Från 2019 kommer det finnas möjlighet för vissa myndigheter att hämta uppgifter från Skatteverket om vilken månadsinkomst en privatperson har. Detta är inte möjligt idag. Försäkringskassan har som förslag att använda dessa uppgifter för att månadsvis uppskatta inkomsten hos den sökande.

– Vi har stora förhoppningar att ha användning för det här. Då kan vi snabbare reglera bostadsbidragets storlek för att förhindra att folk hamnar i skuld, säger Jenny Cederborg på Försäkringskassan.

Handlar sällan om bidragsfusk, enligt FK

Jenny Cederborg tror att antalet personer som medvetet skriver i fel i sin blankett är litet. Att försöka sig på bidragsfusk på det här sättet är ingen smart idé, menar hon.

– Vi har en hundraprocentig avstämning mot samtliga ansökningar, säger Jenny Cederborg.

Sett till hela landet kan över 90 000 hushåll tvingas betala tillbaka 701 miljoner kronor i bostadsbidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.