2001 flyttades Liljeholmsbadet från sin vanliga ankringsplats på Bergsunds Strand vid Hornstull till Beckholmen för reparationer. Foto: Henrik Montgomery/Arkivbild

Försäljning kan rädda Liljeholmsbadet

Publicerad

Samtliga partier i fastighetsnämnden är överens, om renoveringen av Liljeholmsbadet blir för dyr, ska badet säljas.

Liljeholmsbadets glansdagar är över. Fastigheten är i så dåligt skick att badet tvingades stänga i somras. Fukt och klorider har trängt in i betongskrovet och orsakat frätskador på bärande betongdelar.

Men under tisdagseftermiddagen beslutade fastighetsnämnden att ge fastighetskontoret i uppdrag att se över två alternativ som ska avgöra badets framtid.

Renovera eller sälja

– Vi vill ha en kostnadskalkyl för renoveringen av badet, men parallellt med det så vill vi också veta om det finns möjlighet att sälja badet för att rädda det, säger Henrik Sjölander (M), gruppledare för fastighetsnämnden.

Vad hoppas ni på?

– Att Liljeholmsbadet ska finna kvar. Vi har indikationer på att renoveringen blir för dyr. Badet kanske inte är den mest prioriterade renoveringen just nu. Om alternativet är att sälja och driva vidare badet eller lägga ner det, så vill vi naturligtvis att det drivs vidare.

Kulturhistoriskt värde

Liljeholmsbadet har varit populärt bland stockholmarna och har ett kulturhistoriskt värde. Men frågan är vem som skulle vilja driva vidare ett fallfärdigt badhus.

– Vi hade en likande situation i slutet på 80-talet när Centralbadet var i dåligt skick. När renoveringarna blev för dyra så såldes badet, så vi har sett liknande scenarion tidigare, säger Henrik Sjölander (M), gruppledare för fastighetsnämnden.

Är det troligt att en eventuell köpare driver vidare badhuset?

– Det finns inte så mycket annat man kan göra i fastigheten. Så som den är byggd, så har jag svårt att se någon annan verksamhet där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer