Liljeholmsbadet flyter på pontoner i Liljeholmsviken mellan Hornstull och Liljeholmen. Foto: Kristin Törngren

Anrika Liljeholmsbadet kan snart säljas

Uppdaterad
Publicerad

Fem månader efter att anbudstiden gått ut är Stockholms stad nu nära en försäljning av den anrika badinrättningen Liljeholmsbadet i Bergsunds Strand.

Enligt Fastighetskontoret förs nu dialog med en spekulant som lämnat bud på badhuset.

– Det pågår samtal med en potentiell köpare och vi håller på att reda ut detaljer med verksamheten och finansiering, säger Stefan Hansson (S), ordförande i fastighetsnämnden.

Från utdömt till försäljning

Pontonbadet stängdes 2016 med stora frätskador på betongfundamenten och omfattande renoveringsbehov. Skadorna beräknades kosta uppemot 100 miljoner kronor att laga.

2017 beslutades att badet skulle säljas med förbehåll att endast seriösa aktörer med långsiktiga planer på publik verksamhet tilläts buda.

Stefan Hansson (S) ordförande fastighetsnämnden.

– Det är inte vilket hus som helst och vi måste säkerställa att verksamheten kommer att fungera, säger Stefan Hansson (S).

Långt gången dialog

Liljeholmsbadets vänner inledde budgivningen med en krona, som motiverades med den kostsamma renoveringen. När budgivningen stängde i maj 2018 hade totalt sju intressenter lämnat sina anbud. Och nu återstår alltså bara en.

– När det kan bli klart vet vi ju inte men vi har pratat en tid och nu handlar det om detaljer, säger Stefan Hansson (S).

Badhuset är ett trähus med betongfundament som ligger på pontoner vid Bergsunds strand i Hornstull. Anrättningen togs i drift 1930 och inrymmer en 16-meters bassäng.

Länsstyrelsen övervägde att byggnadsminnesmärka huset 2016 vilket inte skedde. Det innebar att badhuset får byggas om.

2015 besökte 40 000 personer Liljeholmsbadet vilket kan jämföras med Eriksdalsbadets 1 225 000 besökare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer