Peter Höglund Wanlert från Stockholm. Foto: Privat

Flygen lyfter inte mot Stockholm: ”Folk börjar bli desperata”

Uppdaterad
Publicerad

Arlanda flygplats dras med kraftiga förseningar under söndagen och många flyg är inställda efter det kraftiga snöovädret. Peter Höglund Wanlert från Stockholm sitter fast i ett flygplan på Teneriffa.

– Vi har suttit fast i flygplanet i två timmar, berättar han för SVT Nyheter Stockholm.

Snöfallet orsakar timlånga förseningar i flygtrafiken men också inställda avgångar. Nu jobbar man intensivt med att halkbekämpa banorna på Arlanda.

– Vi har ett exceptionellt väderläge, det snöar inte längre, men vi måste halkbekämpa landningsbanorna för att upprättahålla landningskvalitet, säger Lovisa Ernstam, pressjour vid Swedavia.

Flygplan står stilla på marken

Stockholmaren Gabriel Sangell befinner sig på flygplatsen i Barcelona och inväntar besked på om flyget kan lyfta mot Stockholm, Arlanda.

– Vi får inte så mycket info, men folk verkar förstå att det kommer ta tid. Många gör sig hemmastadda på stolarna i vänthallen, berättar han för SVT Nyheter Stockholm.

Han fortsätter:

– Några skämtar om att Arlanda har glömt att tanka plogbilen.

Några timmar senare fick Gabriel Sangell kliva ombord på flyget, men där blev det stopp. Nu återstår väntan i flygkabinen.

Gabriel Sangrell ska flyga till Arlanda. Foto: TT/Privat

”Vissa blir panikslagna”

Peter Höglund Wanlert från Stockholm sitter fast i ett flygplan på Teneriffa. I två timmar har resenärerna väntat på besked om huruvida planet ska lyfta eller inte.

– Det händer ingenting. Snökaos är en sak, men ska man behandla passagerare så här? Vi måste kunna gå av planet, säger han.

– Folk börjar bli desperata. Det är varmt och vissa blir panikslagna. Men kapten har bestämt att vi inte får gå av.

Swedavia: Ha tålamod

Swedavia uppmanar resenärer att vara ute i god tid och att man man följer trafikutvecklingen på hemsidan eller via app.

– Vi har ingen prognos, men vi kommer dras med följdförseningar under kvällen. Vi kämpar på för att komma upp i normal trafik igen. Man måste ha tålamod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.