Flera avgångar var på onsdagskvällen inställda på grund av snöovädret. Till höger passagerare som får lämna ett plan på väg från Zürich till Arlanda. Deras plan försenades kraftigt då det inte kunde landa på Arlanda. Foto: Johan Nilsson, TT/SVT

Kraftiga förseningar på Arlanda på grund av snövädret

Publicerad

Snöfallet på onsdagen ställde till det för flygtrafiken på Arlanda. Flyg blev försenade i upp till två timmar och flera flygavgångar ställdes in. Endast en bana är öppen för trafik.
– Vi måste ploga emellan flygningarna, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

Det kraftiga snöandet på eftermiddagen gjorde att Arlanda tvingades stänga en bana, vilket ledde till förseningar på upp till två timmar.

– Det är ett kraftigt snöande över Arlanda, så vi har gått ner på en bana istället för det normala två. Det har kraftig påverkan på all flygtrafik, sade Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia, tidigare under onsdagskvällen.

Både ankommande och avgående plan tvingas dela på en bana, vilket vid 18-tiden försenade trafiken på i snitt en och en halv timme, enligt Åsa Öhman.

– Vi måste ploga emellan flygningarna och kontrollera bromsvärdena så det blir förseningar. Det handlar mer om att röja.

Flygbolag har börjat ställa in

I början var det förseningar på upp till 45 minuter, men vid 18-tiden var förseningarna betydligt större och flygbolag hade börjat ställa in plan.

– När det blir stora förseningar vill inte flygbolagen ha sina plan och personal på fel plats, och de vill inte riskera att de sitter fast någonstans, så därför börjar de ställa in. Förseningarna leder till inställda plan, säger Åsa Öhman.

Det kraftiga snöfallet kom mitt under Arlandas värsta rusningstid, mellan klockan 17 och 19, då flest plan landar och lyfter.

– Då är det som mest kännbart. Ju senare på kvällen desto bättre blir det med förseningarna, då har vi möjlighet att beta av flygningarna, säger Åsa Öhman.

Efter snön kommer halka

Klockan 21.30 var det förseningar på upp till två timmar och cirka 25 avgångar hade ställts in.

– Det blir följdförseningar. Nu har det slutat snöa men det är plusgrader i luften, och minus i backen så då måste vi jobba med halkbekämpning. Så det blir enbandedrift resten av kvällen, säger Åsa Öhman.

Samtidigt meddelar flygbolaget Finnair i ett pressmeddelande att 41 av deras avgångar på torsdag ställs in. Det gäller bland annat flera flyg mellan Stockholm och Helsingfors. Finnair kommer att kontakta berörda resenärer.

Även flygavgångar till Arlanda har ställts in under onsdagen från bland annat Landvetter i Göteborg.

Torsdagens avgångar

Vid 22.30-tiden fanns ingen prognos när Arlanda kan öppnas för full trafik igen.

– Hur det blir med torsdagens avgångar kan jag inte svara på, det beror helt på vädret, säger Åsa Öhman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer