Foto: Swedavia

Så tacklar Arlanda snöoväder – se röjarna dundra fram

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen har ett lågtryck dragit över Uppland och medfört mellan 15-25 centimeter snö på sina håll. På Arlanda har snöröjarna arbetat febrilt för att hålla banorna fria.

Under tisdagen utfärdade SMHI en klass 2-varning för kraftigt snöfall i norra delen av Uppland och en klass 1-varning i de centrala delarna av landskapet. Upp till 25 centimeter snö väntades på sina håll och myndigheter så som polisen och Trafikverket varnade för besvärligt väglag i länet.

Främst slog lågtrycket mot Roslags- och Upplandskusten, men även Arlanda fick sin beskärda del av snö. Under dagen i dag har Arlandas snöröjare arbetat febrilt med att hålla banorna fria.

– Snöröjarna åker varje dag och är alltid på stand-by i full beredskap, säger Åsa Öhman, pressansvarig Swedavia.

Åsa Öhman uppger dock att Arlanda under dagen har varit förskonad från större tidsmissöden.

– Under dagen har vi haft vissa förseningar men det beror inte på det som hänt här. Det beror på väderförhållandena nere på kontinenten.

Sammanlagt har Arlanda flygplats 45 olika typer av snöröjningsfordon. En bana tar omkring 6-8 minuter att röja. 2017 reste omkring 26 miljoner resenärer till eller från Arlanda. Flygplatsen har 3 så kallade rullbanor.

– Banorna är allt ifrån 3,3 till 2,5 kilometer långa. Det går snabbt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.