Foto: Ronny Byström, Vattenfall

Kraftigt snöfall försvårar reparationerna efter Alfrida

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen väntas ett kraftigt snöfall falla över länet. SMHI har bland annat utfärdat en vädervarning då det väntas upp till 25 centimeter snö på sina håll. Och snöfallet väntas försvåra reparationerna efter stormen Alfridas framfart.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för ymnigt snöfall och friska vindar i de Alfridadrabbade områdena vilket enligt Vattenfall kan komma att påverka prognoserna för när strömlösa åter kan få elen tillbaka.

Fortfarande är det hundratals hushåll i Uppsala län som är utan ström.

Stormen Alfrida i Uppsala län

– Det gör naturligtvis att de personer som är ute nu och reparerar måste beakta det och reparationstiderna kan justeras därefter. Vi uppdaterar de kommande dagarna prognoserna för när strömmen kan vara tillbaka, säger Annika Viklund, vd för Vattenfall Eldistribution, under en presskonferens i Norrtälje.

Med start på måndagskvällen drar ett nederbördsområde in västerifrån över Svealand. I Uppland och längs Roslagskusten faller nederbörden som snö.

– Det kommer att vara ganska besvärligt väder, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

SMHI varnar för uppemot 25 centimeter nysnö i kombination med frisk nordlig vind från tisdag morgon.

Stormen Alfrida

Alfrida uppstod genom ett intensivt lågtryck som rörde sig från Island mot norra Skandinavien, för att sedan svänga sydost mot Finland och Baltikum.

Bakom lågtrycket blåste kraftiga och byiga nordvindar upp.

Vid flera kuststationer nådde vindarna orkanstyrka — högst hastighet, 38,5 meter per sekund, uppmättes vid Örskär i Upplands skärgård.

Även i inlandet förekom stormbyar — 25 meter per sekund uppmättes i Malung och vid Uppsala flygplats.

Som brukligt namngav SMHI Alfrida enligt almanackans namnsdagar. Stormen skulle egentligen ha hetat Svea, men namnet var upptaget av ett oväder år 2015.

Då förra stormen hette Knud var det nu dags för ett kvinnonamn, och därför föll valet på Alfrida, som har namnsdag den 3 januari.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alfrida i Uppsala län

Mer i ämnet