Foto: Utryckning Uppsala

Nya siffror: Dubbelt så mycket skog skadades i stormen Alfrida

Publicerad

Stormen Alfrida drabbade Uppsala län med dess vind av orkanstyrka. De initiala siffrorna om hur mycket skog som blåste ner har nu fördubblats och skogsbruken arbetar intensivt med att få bort träden.

– Skogsbruken har det tufft och arbetar för fullt med att få bort träden, säger Jenny Stendahl, distriktchef på Skogsstyrelsen.

Enligt nya siffror blåste det ner totalt 1,2 miljoner kubikmeter skog, varav 600 000 kubikmeter skog i Uppsala län. Något som P4 Uppland var först med att berätta om.

De första siffrorna i januari visade på 500 000 kvadratmeter varav 200 000 kubikmeter i länet.

– Direkt efter stormen gör vi ingen regelrätt inventering utan gör en bilrutt i området för att få en geografisk uppfattning om det drabbade område. Det är väldigt svårt att få en totalbild av volymen, säger Jenny Stendahl.

”Högt tryck på skogsindustrin”

Skogsstyrelsen har en löpande samverkan med skogsbruken och har under de senaste veckorna fått en tydligare bild av hur stort det drabbade området är.

– Prognosen har nu stått sig de senaste veckorna, och vi tror att de flesta markägare har hört av sig även om det kan finnas ett mörkertal, säger hon.

Alla träd som har blåst ner behövs ta hand om av skogsbruken.

– De arbetar intensivt med att upparbeta, avverka och köra virket till industrin. Det är ett väldigt tryck för skogsindustrin nu, säger Jenny Stendahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.