Dan Glöde, vd på Hargs bruk, inventerar skadorna på skogen i Kristineholm, nordväst om Norrtälje. ”Det kommer att bli jobbigt och ta tid att ta vara på”, säger han. Foto: TT

Massor av virke förstörs i skogen efter stormen

Uppdaterad
Publicerad

Mycket virke kommer att gå till spillo i stormen Alfridas spår. Skogsägaren Hargs bruk räknar med merkostnader på tiotals miljoner kronor.

Hargs bruk i Östhammars kommun äger 20 000 hektar skog, och omkring 15 000 hektar av den skogen påverkades av stormen i början av januari med massor av stormfällda träd.

Sedan dess har inget varit sig likt på bruket – de senaste månaderna har allt arbete handlat om att städa upp efter stromen.

Problemet just nu är att industrin inte hinner ta hand om allt virke.

– De har inte plats och då blir virket kvar i skogen och förstörs av svamp- och insektsangrepp, säger vd Dan Glöde.

Granbarkborren angriper massaved

Dessutom blir massaveden liggande och det innebär ett annat problem:

– Särskilt granen riskerar angripas av granbarkborre och vi räknar med stora problem i höst och nästa år, om det inte blir en väldigt kall och regning sommar, säger Dan Glöde.

Ännu är det svårt att överblicka exakt hur mycket virke som kommer att bli förstört. Men merkostnaderna för Hargs Bruk väntas landa på mellan 15-20 miljoner kronor.

– Det är ingen mening att vara sur och bitter över det. Jobbar man med skog så händer det sådana här saker, man får räkna med att det brinner ibland och att träd blåser omkull, säger Dan Glöde.

Han räknar med att uppstädningen efter stormen i alla fall blir klar i år.

– I november-december, förhoppningsvis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.