Granbarkborren borrar sig in i granarnas bark, precis som namnet antyder. Foto: Skogsstyrelsen/SVT

Granbarkborre-utbrott hotar de fallna träden efter Alfrida

Publicerad

När det börjar bli varmare kan granbarkborren börja göra fäste i gammalt virke vilket leder till att många träd förstörs. Det riskerar nu att hända i Uppsala län efter stormen Alfrida.

– När det har blivit tillräckligt höga temperaturer börjar granbarkborren att svärma, säger Jenny Stendahl, distriktchef på Skogsstyrelsen.

Skadeinsekten letar främst upp skadat och avverkat virke och främst granar, vilket finns i mängder efter stormen Alfrida som härjade i januari. Granbarkborren förökar sig sedan under barken.

– Blir det tillräckligt många insekter kan de angripa frisk skog och vi ser att det finns en risk att det ska hända här i Uppland, säger Jenny Stendahl.

Det har varit stora angrepp i södra Sverige, framför allt efter den varma sommaren 2018. Det orsakar stora förluster för skogsbrukarna.

”Vi är rädda för att insekterna ska sprida sig”

– Vi börjar se detta i Uppsala och blir rädda för att det ska sprida sig österut i länet där Alfrida var. Historiskt sett har det inte varit många utbrott där tidigare, säger Jenny Stendahl.

För att förhindra att granbarkborren ska få fäste arbetar skogsbrukarna på.

– Man arbetar febrilt med att få bort så mycket som möjligt av virket nu innan insekterna får fäste, säger hon.

Hur stora utbrotten blir beror på temperaturen nu i sommar. En varm och torr sommar kommer att locka fler granbarkborrar. Men det är främst nästa år som det kan bidra till stora konsekvenser i skogen då borrarna har förökat sig.

Jenny Stendahl berättar att enligt lagstiftningen behöver allt granvirke vara borttaget senast den 1 juli.

– Men de flesta skogsbruken signalerar att det kan bli svårt att få bort det innan dess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.