Foto: TT

Efter stormen Alfrida – nu granskas telefonbolagen

Uppdaterad
Publicerad

När en storm drar in över landet så ställs vissa krav på att mobiltelefonoperatörerna ska upprätthålla en driftsäker kommunikation under en kortare tid Huruvida kraven upprätthölls under Stormen Alfrida ska nu granskas av Post- och Telestyrelsen (PTS).

Det är främst effekterna av stormen Alfrida som ska ses över.

– Vi vet ju att det förekom en del störningar i mobilnäten. Men vi vet inte exakt hur stora dessa var och om det finns en förbättringspotential för framtida väderkatastrofer, säger Per Ekare, nätsäkerhetsavdelningen på PTS.

Stormen Alfrida i Uppsala län

Oklart om brister finns

Operatörerna måste riskanalysera väderrelaterade hot och vidta rimliga åtgärder för att hantera möjliga risker som kan uppstå. Som att mobilnäten dör ut helt.

– I nuläget så vet vi inte om det finns brister hos operatörernas hantering, och det är det vi behöver komma fram till, säger Per Ekare.

Ansvaret att åtgärda strömavbrott ligger främst på elbolagen men som konsument ska man enligt PTS ändå kunna förlita sig på att mobilnäten fungerar i viss utstreckning.

Idag finns det basstationer där det rör sig om batterikapacitet för några timmar. Operatörena kan också placera ut reservkraftverk på lämpliga platser för att minska strömavbrottens påverkan på mobiltjänsterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alfrida i Uppsala län

Mer i ämnet