Dan Glöde, vd på Hargs bruk, inventerar skadorna på skogen i Kristineholm, nordväst om Norrtälje. ”Det kommer att bli jobbigt och ta tid att ta vara på”, säger han. Foto: TT

Hargs bruk hårt drabbat av stormen

Publicerad

Hargs bruk hade tänkt ägna vintern åt att avverka stående skog. I stället måste man ta hand om omkring 40 000 kubikmeter stormfällda träd.

Bruket, som ligger i Östhammars kommun, drabbades hårt av stormen Alfrida.

– Man blir ledsen när man går i skogen och ser skadorna, det känns jättetråkigt. Det är många generationer som arbetat med att bygga upp och ta hand om den här skogen, säger Dan Glöde, VD.

Bruket, som äger 20 000 hektar skog (en hektar motsvarar ungefär en fotbollsplan) i både Uppsala och Stockholms län, har precis blivit klara med att röja upp skogsbilvägarna från fällda träd.  De skador som stormen orsakat är svåra att överblicka.

– Vi har precis börjat ta hand om den stormfällda skogen och det är alltifrån hela bestånd på tre-fyra hektar som blåst omkull till enstaka träd på större områden, säger Dan Glöde.

Drönare och karta

Nu ska Hargs bruk undersöka alla sina marker med hjälp av drönare. Sedan prickas skadorna in på en karta.

– Vi har redan lejt in planerare, skördare och rotkapare, säger Dan Glöde.

Hargs bruk har en försäkring och får ersättning per stormfälld kubikmeter.

– Vi hoppas att det i alla fall ska täcka merparten av kostnaderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Alfrida i Uppsala län

Mer i ämnet