Foto: SVT

Försäkringen ersätter stormens skador

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Alfridas har sannolikt fällt många träd som skadat hus, och nu får försäkringsbolagen betala. Men stormen kan också ha orsakat andra skador — husägare, se om ditt hus, rekommenderar försäkringsexperten.

Reglerna för stormskador i försäkringen är tydliga och enkla, tycker Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar Uppsala.

– Om det blåser mer än 21 sekundmeter, och ett träd blåser ned och skadar huset så ersätts skadorna, säger hon.

Fallande träd vanligast

Träd som blåser omkull och faller på huset är allra vanligast, men det förekommer också att till exempel flaggstänger trillar.

– Skadorna på själva huset ersätts, men också skador inne i huset om det gått hål i talet, och skador på saker inne.

Stormen Alfrida har härjat som värst i Upplandstrakten, och i norra Stockholms län.

– Jag kollade nu på morgonen, men vi har bara fått in sju skadeanmälningar under jourtid i natt på Länsförsäkringar Uppland. Men det kommer säker att bli många fler efter den här stormen.

Stormen har också orsakat strömavbrott, och fortfarande under onsdagen är många utan ström.

– Så här års är väl inte skadad mat det största problemet när det gäller strömavbrott. Det är väl bara att ställa ut den när det är kallt som nu. Men strömavbrott kan orsaka andra skador, läckage på grund av frysning till exempel.

Särskilt gäller det fritidshus, där man inte är varje dag. Susanne Fagerberg rekommenderar att fritidshusägare ser till sina hus så snart det går efter Alfridas härjningar.

– Det är ett bra tips nu att se till sitt hus.

Nordanvinden särskilt svår

Den här stormen lär vara speciell, eftersom vindarna blåst från norr, enligt SMHI. Det är vanligare att vinden kommer från andra håll. Träd är sämre skyddade mot nordanvinden, eftersom vinden oftast kommer från andra håll, och träden har byggt sitt vindmotstånd utifrån det. Men Susanne Fagerberg förklarar att det ännu så länge är för tidigt att säga om Alfrida vållat värre skador än andra stormar.

– Den analysen får man nog vänta lite med, vi får se när skadeanmälningarna kommer in.

Men framöver kommer naturskadorna att bli fler när klimatet ändras, förklarar hon.

– Vi följer detta, och det finns många tecken på att vi kommer att få se fler skador till exempel på grund av storm och översvämningar. Jag vågar bara uttala mig generellt, men detta kommer att påverkas ordenligt av klimatförändringen, säger Susanne Fagerberg.

Fakta: Så gäller försäkringarna

Försäkringsbolagen räknar med att det blåser storm om vinden når en hastighet av 21 meter i sekunden. Bolagen ersätter skador på hus som orsakats av att till exempel träd faller omkull. Skador på tomtmarken ersätts oftast inte, såvida det inte finns en tilläggsförsäkring.

Självrisken varierar mellan bolagen, men ligger ofta mellan 1 000 och 3 000 kronor.

Om bilen skadas på grund av saker faller ned på den ersätts skadorna genom vagnsskadeförsäkringen.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.