MSBs krisexpert Marcus Årskog kommer med tips på vad man kan ha i en krislåda. Foto: Esmeralda Johansson/SVT

Krisexpertens tips – så gör du vid strömavbrott

Publicerad

Du har precis satt igång en bra film. Popcornen är i mikron. Och då, plötsligt händer det. Strömmen går. Men vad ska man egentligen göra vid ett strömavbrott? Vad bör du ha i en krislåda? MSB:s krisexpert Marcus Årskog kommer med sina bästa tips.

Förvara vatten. En människa behöver ungefär tre till fem liter per dygn. Sen måste man även ha i åtanke att det är fem liter per person. Desto större familj, desto mer vatten behövs.

Ha en batteridriven radio. via den kan du få information om elavbrottet.

Mat. Om du har ett stormkök kan du laga mat med den. Annars är det bra att förvara mat som kan tillagas utan uppvärmning.

Powerbank. Numera har många smartphones och då kan det vara bra att ha en powerbank redo ifall batteriet skulle ta slut. Utöver vanliga powerbanks finns även de som man vevar upp för att höja batteriet.

Använd bara delar av huset. För att behålla värmen kan man samlas i ett rum och enbart använda det då det är lättare att värma upp ett rum.

Se fler tips i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer