Rotvältan utanför Andreas Eks tomt var rejäl. Foto: Esmeralda Johansson/SVT

Granen välte bara meter från familjens hus

Uppdaterad
Publicerad

Andréas Ek möttes av en obehaglig överraskning när han vaknade i morse. Tvärs över tomten, bara meter från familjens hus, låg en 30 meter lång gran som fällts av stormen Alfridas framfart. – Vi hade en enorm tur. Jag är bara glad att trädet föll som det gjorde, säger han.

Över 50 000 svenska hushåll är fortfarande utan el och många träd har fallit över vägar och järnvägsspår och skapat stora störningar i trafiken runt om i landet.

Men det har också fallit träd i närheten av hus och människor. Andréas Ek, som bor med sin fru och två barn i Hökarängen i södra Stockholm, är en av dem som drabbats.

– Min fru väckte mig i morse och sa, det här måste du se, säger han till SVT Nyheter.

”Klarade oss med en hårsmån”

I familjens trädgård låg nämligen en 30 meter lång och ståtlig gran, som fallit in på tomten tidigt på morgonen.

– Och när jag kom ut och såg vad som hänt insåg jag hur enorm tur vi haft. Jag såg att trädet var så pass stort att det hade nått hela vägen upp på taket om det fallit annorlunda, säger Andréas Ek.

– Staketet är krossat och äppelträdet är nästan helt förstört, men huset klarade sig med en hårsmån.

Granen, som välte från parken utanför familjens hus, är runt 30 meter lång. Foto: SVT

”Kunnat göra rejäl skada”

Hade trädet fallit bara några meter mer åt höger hade skadorna varit bra mycket värre. Men något fara för liv var det aldrig, familjen sover nämligen i andra delen av huset.

Däremot hade både villans tak och den nyrenoverad tillbyggnaden som precis färdigställts efter en omfattande vattenskada kunnat skadats rejält.

– Med tanke på trädet vikt så hade det kunnat göra rejäl skada.

Vad Andréas Ek nu ska göra med trädet som ligger tvärs över tomten är oklart, det är nämligen svårt att få tag på lediga arborister.

– Det verkar vara högtryck nu efter stormen så vi får vänta och se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.